Subsidieregeling

Subsidieregeling cofinanciering Projecten Stichting Duurzaam Westeinde

Definities :

  • Stichting: de Stichting Duurzaam Westeinde (KvK- nummer 66567750).
  • Westeinde: de woonwijk Westeinde in Leeuwarden
  • Cofinanciering:  het bedrag wat de Stichting mee financiert in een project dat voldoet aan haar toetsingscriteria tenzij sprake is van budget uitputting
  • Donatie: een bedrag dat naar het inzicht van de Stichting Duurzaam Westeinde aan een project anders dan door co-financiering verstrekt wordt tenzij sprake is van budget uitputting
  • Aanvrager: Iedere in Westeinde woonachtige natuurlijke persoon dan wel gevestigde rechtspersoon die cofinanciering aanvraagt dan wel een donatie
  • Subsidieontvanger: degene die van de Stichting een cofinanciering dan wel donatie heeft ontvangen
  • Subsidieplafond: het door de Stichting maximaal ter beschikking gestelde budget voor cofinanciering dan wel donatie.

Artikel 1: Subsidiëring

De Stichting kan een aanvrager een cofinanciering of donatie verstrekken voor het uitvoeren van een project zonder winstoogmerk in Westeinde, dat zich richt op :

A1- Doelstelling ‘Verduurzaming’:

(Duurzame ontwikkeling), projecten in Westeinde die goed zijn voor zowel de huidige generaties als voor komende generaties. Duurzame ontwikkeling gaat uit van een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met gezonde, welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen zijn duurzaam (bron: VN- Commissie Brundtland, 1987). De Stichting onderschrijft de 17 Duurzame Doelstellingen van de VN die er op gericht zijn van de wereld (lees: van Westeinde) een betere plek te maken.

A2- Doelstelling ‘Energietransitie’:

Projecten die bijdragen aan zowel het besparen of verminderen van het gebruik van fossiele energie als de overgang van het gebruik van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen. De Stichting heeft vanuit die wens naar energietransitie haar Zonnepark Westeinde B.V. gerealiseerd. Bij de energietransitie hoort voor de Stichting een democratischer systeem van opwekken, verkopen, gebruiken en opslaan van energie, van een betere verdeling en van meer lokale zeggenschap.

A3- Doelstelling ‘Leefbaarheid’:

Projecten die bijdragen aan collectieve verbetering van de gezonde leefomgeving van bewoners van en in Westeinde. Van zowel de fysieke, de natuurlijke, als de sociale omgeving. Het omvat ons welbevinden, onze fysieke en mentale gezondheid. Dit gaat over allerlei algemene voorzieningen, over voedsel/voedselproductie en van mobiliteit tot en met veiligheid en veilig gevoel.

A4- Doelstelling ‘Circulariteit’:

Projecten die gericht zijn op een vorm van of stap naar circulariteit. Het gaat uit van een rondgaande, doorgaande beweging van grondstoffen, van blijvend en opnieuw kunnen gebruiken. Circulariteit betekent per definitie het tegengaan van iedere vorm van verspilling, het creëren van waarde en het tegengaan van verspilling van (grond)stoffen, energie, warmte, water of afval. En: wat kunnen we op welke wijze juist weer opnieuw gebruiken/ hergebruiken in plaats van het eenmalig te gebruiken en dan weg te gooien.

Artikel 2 : Criteria

  • Het project moet zich afspelen in en ten dienste staan aan de wijk Westeinde.
  • Een cofinanciering of donatie door de Stichting wordt enkel verstrekt als een aanvraag voldoet aan een of meerdere doelstellingen van de Stichting, te weten  (1) Verduurzaming, (2) Energietransitie, (3) Leefbaarheid of (4) Circulariteit. Projecten of initiatieven die niet aan (een van) de doelstellingen voldoen, komen niet in aanmerking.
  • Een project moet gericht zijn op het algemene belang van Westeinde, haar bewonersen/of hun milieu. Projecten van aanvragers mogen, met uitzondering van Gemeente, energiebedrijven, woning-corporaties, wijkbelang Westeinde en Beheerstichting it Hiem (EeltsjesHiem) noch gericht zijn op het bevoordelen van leden of deelnemers van/aan een specifieke organisatie noch op individuen, zoals enkele bewoners van een huizenblok of straat. Vanuit inclusiviteit ondersteunt de Stichting wel projecten die eeen algemeen groepsbelang in Westeinde dienen, zoals dat van jongeren, ouderen of mensen met een beperking in Westeinde.De Stichting steunt geen projecten of initiatieven met een commercieel karakter, een uitgesproken politiek of religieus karakter.
  • De Stichting gaat uit van cofinanciering. Een aanvrager ontvangt enkel een cofinanciering als ook anderen dan de Stichting meebetalen (de aanvrager, fondsen, subsidies, overheden). Een eigen bijdrage van een aanvrager kan – afhankelijk van het project- zowel financieel zijn als in arbeid of tijd; Het project moet starten in het jaar van aanvraag dan wel uiterlijk drie maanden na indienen van de aanvraag.
  • Ingeval het subsidieplafond voor cofinanciering of donaties is bereikt worden geen aanvragen meer ingewilligd.
  • De Stichting kan als alternatief een donatie verstrekken.

Artikel 3: Subsidieplafond

  • De  Subsidieregeling cofinanciering Projecten Stichting Duurzaam Westeind kent voor 2024 het volgende subsidieplafond  voor cofinanciering dan wel donatie : € 8.000,00. (achtduizend euro).
  • De Stichting stelt na 2024 het subsidieplafond jaarlijks voor 01 maart vast.

Artikel 4: Hoogte subsidie

  • De hoogte van de cofinanciering of donatie wordt door de Stichting gemotiveerd bepaald.

Artikel 5: Aanvraag & subsidiebesluit

  • Een aanvraag voor cofinanciering of donatie wordt ingediend bij de Stichting.
  • Verstrekking van cofinanciering of donatie vindt plaats op volgorde van ontvangst van complete aanvragen, totdat het voor het betrokken thema vastgestelde subsidieplafond is bereikt. Indien het vastgestelde subsidieplafond dreigt te worden overschreden of wordt overschreden als gevolg van het aantal aanvragen dat op dezelfde dag wordt ontvangen, worden de aanvragen die op die dag ontvangen zijn, door middel van loting gerangschikt. De volledige aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst, hierbij is de datum van ontvangst bepalend.
  • Als de aanvrager de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen.
  • De aanvrager moet bij de aanvraag een projectplan meesturen.
  • De aanvrager ontvangt binnen 6 weken een besluit op zijn verzoek om cofinanciering/donatie. Tegen dit besluit staat geen mogelijkheid tot het aantekenen van bezwaar open.

Artikel 6: Bevoorschotting

Bij verlening van een subsidie wordt door de Stichting desgewenst een door haar te bepalen deel van de verleende cofinanciering of donatie als voorschot verstrekt.

Artikel 7: Verantwoording en vaststelling

  • De subsidieontvanger ontvangt binnen 6 weken na ontvangst van de aanvraag om subsidievaststelling met de daarbij noodzakelijke gegevens een besluit ter vaststelling van de subsidie.
  • Na uitvoering van het project stuurt de subsidieontvanger binnen een door de Stichting te bepalen termijn een verzoek tot het definitief vaststellen van de cofinanciering, vergezeld van een evaluatieverslag van het project.
  • Ingeval de subsidieontvanger niet aan zijn verplichtingen voldoet kan de Stichting besluiten het verstrekte bedrag aan cofinanciering/donatie terug te vorderen, de kosten waarvan voor rekening van de subsidieontvanger komen.

Artikel 8: Afwijkingsmogelijkheid

De Stichting kan in bijzondere gevallen ten gunste van een aanvrager steeds afwijken van één of meerdere bepalingen van deze regeling.

Artikel 9. Slotbepalingen

Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 januari 2024.  

                                                    

Nadere toelichting:

Hoe dient u uw aanvraag in?

  • U (de contactpersoon) dient de aanvraag in via gewone post of per mail bij de secretaris van stichting Duurzaam Westeinde. U ontvangt van ons een bevestiging;
  • U voorziet de aanvraag van een projectnaam, uw eigen naam, uw adres, telefoonnummer en mailadres en uw bankrekeningnummer;
  • Maak duidelijk in uw aanvraag wat u wilt voor Westeinde in een projectplan. Afbeeldingen, foto’s, schetsen of tekeningen helpen ons te laten zien wat u bedoelt;
  • Vertel ons wie meedoet met het project. Of wie meewerken. Of het project ondersteunen. Hoe meer steun in Westeinde, hoe beter;
  • Geef ons een idee hoelang het duurt voor uw project gereed is;
  • Maak duidelijk wat uw project kost, wie wat doet en wie meebetaalt.
  • Voor u de aanvraag opstuurt, maakt u een kopie voor uzelf. En dan: even geduld!

De Stichting beslist positief. En dan?

  • U krijgt schriftelijk bericht van stichting Duurzaam Westeinde dat wij uw project financieel steunen en met welk bepaald bedrag;
  • We gaan met elkaar om tafel om elkaar leren kennen. We kijken naar status en planning van uw project. U hoort wanneer u onze bijdrage ontvangt;
  • We publiceren uw project en onze bijdrage op onze website duurzaamwesteinde.nl;
  • U houdt Duurzaam Westeinde op de hoogte. Hoe en hoe vaak, is afhankelijk van het project. Dat bespreken we met elkaar;
  • Mocht het project -om welke reden dan ook- niet doorgaan, dan maakt u het geld dat niet aan kosten voor het project is uitgegeven weer over naar Duurzaam Westeinde. Uiterlijk binnen 2 maanden na het besluit dat het project alsnog geen doorgang vindt.