Tijdlijn

Zonnepark Westeinde ligt aan de zuidwestkant van de wijk Westeinde op het oude snelwegtracée van (een gedeelte van) snelweg N31. Het park is een initiatief van bewoners uit deze Leeuwarder wijk, in 2013 verenigd in de ECW, Energie Corporatie Westeinde. Een club vroege enthousiastelingen die energietransitie in de wijk wil stimuleren, door mogelijkheden aan te dragen voor energiebesparing, het isoleren van huizen en kennisoverdracht. Er ontstaat de wens ook zelf energie op te kunnnen wekken. Initiatiefnemers Wopke Bergsma, Rob Duvergé, Henk de Wit, later aangevuld met Ronald Steunenbrink werken hun idee voor een zonnepark verder uit.

De plannen worden concreter. De provincie wil die nieuwe functie toestaan op de grond van de oude snelweg, de gemeente juicht het initiatief uit de wijk toe. Om de zaak transparant te maken wordt een nieuwe stichting opgericht, Stichting Westeinde Energieneutraal (in 2024 veranderd naar Duurzaam Westeinde). De onafhankelijke stichting wordt 100 procent eigenaar van Zonnepark Westeinde.

De grond voor het park wordt gepacht van de provincie, de landelijke SDE-plus subsidie komt los en in 2019 begint aannemer Engie met de aanleg van het park, dat in oost-west opstelling wordt gebouwd. Het park produceert met 8915 panalen vanaf mei 2020 zonnestroom, die wordt verkocht aan Energie VanOns. (lees verder onder de foto’s).

Bij de start van de aanleg in 2019.
Mei 2020 wordt de overdracht getekend. Vlnr: bestuursleden Henk de Wit, Rob Duvergé en projectmanager Martin Kok van Engie. Omdat de coronapandemie net is losgebarsten kan van een groot feest voor de wijk helaas geen sprake zijn.

Van Energieneutraal naar Duurzaam

De eerste jaren staan in het teken van de ontdekking. Wat komt er allemaal kijken bij een eigen zonnepark? Van stormschade tot technische storingen als de uitval van omvormers; langzaam ontdekt het bestuur de ins en outs van bedrijfsvoering in de praktijk. In de loop van 2023 komt de tweede fase in beeld: het doel om in de loop van de komende jaren een deel van de overwinst uit het park aan te wenden voor de wijk Westeinde.

Het bestuur besluit de statuten te wijzigen. Het oorspronkelijke doel van ‘energieneutraliteit’ wordt in 2024 verbreed. Het is vooral het besef dat de zo gewenste energieneutraliteit van de wijk Westeinde een politiek- bestuurlijke keuze van de gemeente is. Los nog van de kosten die er mee gemoeid zijn de hele wijk volledig energieneutraal te maken. Dat is niet wat met de omvang van dit bescheiden zonnepark ooit kan worden opgebracht. Bijdragen aan de wijk, betekent projecten steunen die aan de vier doelen voldoen: dat is haalbaar en concreet.

Energie voor een leefbare wijk

Begin 2024 wordt de knoop doorgehakt. De naam Energieneutraal Westeinde wordt veranderd naar Duurzaam Westeinde. De doelen van de stichting worden verbreed. Middelen uit het park zullen worden aangewend om leefbaarheid, energietransitie, duurzaamheid en circulariteit in Westeinde te stimuleren. Bewoners kunnen voor gezamenlijke, wijkgerichte projecten aanvragen doen om in aanmerking te komen voor co-financiering. Zie voor meer informatie de pagina ‘Subsidie aanvragen’.

Bij de nieuwe naam hoort ook een nieuw logo. Het is ontworpen wordt door wijkbewoonster en beeldmaker Siska Alkema.

Duurzaam Westeinde